Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Pohjolan valon ja voiman emohaltiat

O. Jauhiaisen museolla 3.-27.10.2012

Eija Keräsen ja Kaarina Kailon tekstiilitaide- ja pukunäyttely

Avajaisohjelma

l8.00 Avajaispuheevuorot Eija Keränen & Kaarina Kailo sekä näyttelyn miesaiheinen yllätys—HALTIJANÄKÖKULMA O. Jauhiaisen Mannerheim ja hevonen- patsaaseen, Rauhan emoraadin Mannerheimnäkemyksiä

l8.40.Siiri Rautio, palkittu runoilija esittää Kylynakkana karjalaisia runoja

l9.00. Koitelin suojelushaltija ja Melatar nousevat pinnalle kosken kuohuista


”Pohjolan valon ja voiman emohaltijat” - näyttely pyrkii avaamaan nykypäivän naisille kulttuurisesti varjoon jäänyttä muinaisten kantaemojen tietoa ja myyttisiä hahmoja. Suomalaiset naisjumalattaret ja haltijat ovat jääneet Kalevalan miesnäkökulman jalkoihin eikä niitä ole juuri opetettu tai tuotu esiin. Pyyntikulttuurin maailmankuvaan ja luonto-uskontoon kuului takaisin antamisen lahjatalous, joka perustui luonnon ja ihmisen kumppanuudelle. Sitä ylläpidettiin rituaalein, jossa haltijoilla oli myös merkittävä rooli luonnon näkökulman ”edustajina”.Muinoin uskottiin, että sukuyhteisöön synnytään uudestaan, ja äitejä arvostettiin juuri tämän tähden. Tähän maailmankuvaan liittyy syvällistä ymmärrystä ihmisen ja luonnon suhteista ja yhdessä elämisen säännöistä, kunnioituksesta, huolenpidosta ja vastuusta.

emohaltiat kuvassa

KATSO KUVIA NÄYTTELYSTÄ: Jauhiaisen museon Facebook-sivuilta

Antamisen ja saamisen tasapaino kaikkien olentojen kesken maailmassa oli keskeistä rauhanomaisissa vanhoissa kulttuureissa. Esiäitien käsityö- ja tekstiilitaide kertoo luonnon ja elämän kiertokulussa vaikuttavista voimista ja niiden kanssa elämisen tasapainosta. Kyse on myöskin luonnonilmiöiden syvästä ymmärtämisestä ja koko yhteisön ekologisesta elämäntavasta, jota tarvitaan kipeästi myös nykypäivänä.

Kiiminkiläiset Eija Keränen ja Kaarina Kailo ovat yhdistäneet huippuvaatturin ja käsityötaitajan sekä perinteentutkijan osaamisen. Eija Keränen on pitänyt näyttelyjä ja järjestänyt tapahtumia koskien vanhasta uudeksi ”tuunattuja” vaatteita, luomuhoitoja ja naisten käsitöitä. Kaarina Kailo on toiminut nais- ja kulttuurintutkimuksen professorina mm. Kanadassa Simone de Beauvoir –instituutissa ja Oulun yliopistossa. Tilkkutyöt ja toisaalta tekstiilitaide, jota hän on suunnittelut yhdessä Keräsen kanssa ovat hänen viimeisin aluevaltauksensa.

Kailo ja Keränen ovat viimeistelleet l4 myyttiasun malliston kiertäväksi multimedia-näyttelyksi, jossa he pukevat eri paikkakuntien yhteiskunnallisesti vaikuttaneita huippuemoja haltija-asuihinsa ja järjestävät keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista asioista. Heillä on suunnitteilla myös ”emoraati” luonnon- ja vesiensuojelun hengessä. Asuissa on kyse kierrätystekstiileistä. Asujen hahmot ovat sekä supisuomalaisia että osa kansainvälistä myyttistä yhteisperintöä olipa kyse Kultaisesta Naisesta (Lähi-Idän Shekinah, Asherah- elämänpuujumalatar, Permian pronssivalut) tai luonnottarista (nornit ja muut naisen elämänkaaren myyttihahmot kreikkalais-roomalaisessa ja skandinaavisessa kulttuurissa).

Näyttelyn avajaisia vietetään siis keskiviikkona 3.10. klo 18. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Raija Raitio, museosihteeri

p. 044 499 3173

--


| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |