Etusivu

Henkilökuva

Kirjat &
Kirjoituksia,

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa


11. marraskuuta 2011

Pankkirosvous ja kansanvalta heittänyt häränpyllyä

Valtamediat pohtivat onko sittenkään niin suuri menetys EU:lle jos Kreikka ulkoistuu ”rauhanliitosta”. Kreikka on koekaniini, jossa luottokapitalismi teettää kansalaisille stressitestiä. Kuinka pitkälle pankki- ja finanssiaatelisto voi mennä ilman merkittäviä maailmanhistorian mullistuksia? Vanha vitsi, että pankkiryöstäjät menevät pipo kasvoilla pankkien kassalle, mutta tosi suuret rosvot kävelevät vain rauhassa alas yläkerrasta ei enää tunnu pelkältä vitsiltä. Jos pikkurosvot ottavat panttivankeja saadakseen himoitsemansa rahat, mitä tekevät IMF, maailman rahoitusinstituutiot ja niitä lähellä olevat tahot? Ne ottavat panttivangeiksi kokonaisia kansoja mummoineen, lapsineen. Tästä on osittain kyse Kreikan hallituskriisissä, kuten aikanaan Argentiinassa.

Maailman pääpäsmärit vaativat rakenneuudistuksia, jotka käytännössä tarkoittavat juuri kaikista haavoittuvaisimpien kansalaisten elinehtojen ja toimeentulon heikentämistä. Teet niin tai näin, roope ankat pärjäävät, mutta pullasorsilta viedään – pulla. Kehittyneitä teollisuusmaita muokataan nyt enemmän kehitysmaiden muottiin suuryritysten kilpailukyvyn nimissä: palkka- ja palveluale sekä joka iikan kannustaminen yrittäjyyteen tuo mieleen Intiassa ja kehitysmaissa näkemäni ”kehityksen”. Kadunvarret täynnä parin tomaatin, yhden matkalaukun ja muutaman t-paidan pienyrityksiä ja toisaalla rikkaiden hulppeat palatsit. Perheitä nukkumassa valtateiden alla pilareiden tarjoamassa sateensuojassa. Kyllä Suomessakin suuryritysten kilpailukyky kasvaa sitä mukaa kun valekansalaisten määrä kasvaa. Valekansalaisia ovat pian kaikki, jotka eivät ostovoiman pikemminkin kuin ihmisarvon ja –oikeuksien perusteella vastata tarpeisiinsa – asiakkaina.

Mediat riemuitsevat, että Berlusconi joutuu myöntymään IMF-väliintuloon Italian talouskurin nimissä. Se on Argentiina-kriisin tavoin kuitenkin aina vaatinut yksityistämistä, julkisen sektorin leikkaamista ja muuta "kansanvallatonta sopeuttamista”. Berlusconit voivat nukkua yönsä edelleenkin rauhassa sillä IMF:n tervehdyttämiskeinot ovat juuri myydä kansan omaisuus, kurjistaa julkinen sektori, pidentää työuria (vaikkei työtä olisi), nostaa eläkemaksuja ja laskea yhä harvempi eläkkeelle. Liioittelenko? Kannattaa lukea Naomi Kleinin ”tuhon kapitalismi” – ja sen päälle jotain mieltä ylentävää. Sielun hygieniaa on todella vaalittava aikana jossa kehityksen ihanteena pidetään kehitysmaiden kansalaisten oikeustasoa. Mummot vaan pikkukojuihin myymään kukkia henkensä pitimiksi ja pankkien pääomittamiseksi.

Dosentti Kaarina Kailo on uuden Oulun ja Kiimingin luottamushenkilö, kansainvälisen demokratialiikkeen aktivisti ja tietokirjailijaa



| web | e-mail jukka43(at)gmail.com |