Etusivu

Henkilökuva

Kirjoituksia,
Puheita ja
Kirjoja

Eko-sosiaalinen
taide

Yhteystiedot

Linkit

 


BLOGI


spacer-kuva


Yläkuva:  Kaarina Kailo Kaarina Kailo - kuvassa

Kaleva 26.10.2014

Oulun vesisota jatkuu kestämättömin väittein

Kalevassa on käyty kiivasta ”vesisotaa” koskien Viinivaaran elämyslähteitä, jotka ansaitsevat tulla Unescon maailmanperintökohteeksi. On käsittämätöntä, että SDP on valmis Kokoomuksen vanavedessä vale-taloudellisista syistä uhraamaan Kiiminkijoen vesistöalueen pyhät lähteet jopa väärien tietojen pohjalta. Monet päättäjät eivät ilmeisesti ole edes tutustuneet lähteisiin.

Viinivaara - kuva

Ennen lähetyssaarnaajat tuhosivat maalla-asuvien (paganus= pakana eli maalla-asuva) pyhät lehdon osana kirkollista käännytystyötä, nyt ollaan valmiita tuhoamaan lähteet osana kovien arvojen ja urbaanin itsekkyyden politiikkaa. ”Luksusvettä kanta-Ouluun”, vaikka reuna-alueiden elinkeinojen tuhoksi!

Varavesijärjestelmä pohjavedestä on jo olemassa, sitä tulisi vain kehittää. Herää ihmetys miksi demaritkin jättivät argumenteistaan pois kokonaan luonto-arvot Kalevan kirjoituksissaan, antaen lisäksi harhauttavan kuvan yliopiston tutkimuksista. Thule- instituutti itse asiassa varoitti ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista. Sielläkin tosin on viinivaara-intoilijoita.

Herää epäilys, että härkäpäiset Viinivaara- suunnitelmat kätkevät sisälleen muita tavoitteita, kuin ne mistä päättäjiä nyt informoidaan; näyttää, että kyseessä on vimmattu yritys saada turpeenoton takia kärsinyt Nuorittajoki, Viinivaaran kosteikkoalue ja sen ainutlaatuiset lähteet aivan muuhun kuin luonnonvaraelinkeinojen sekä virkistys- ja matkailuelämän käyttöön.

Oulun Veden esityksessä päättäjille ja medialle annetaan löysää ja osittain harhaanjohtavaa tietoa. Ensin puhutaan turvallisuudesta ja varautumisesta, mutta otetaan ydinlaskeumakortti käyttöön. Siinäkin ydinvoimaloiden pitäisi kattaa aiheuttamansa riskien kulut. Varautumisessa on kyse käyttöveden määrästä poikkeustilanteessa joka on yli 50 l. as/vrk. Sitä tarkoittaa kakkosluokkaan nouseminen, joka on valtakunnallisen vesilaitosyhdistyksen suositus. Oulun Veden esitys saattaa johtaa harhakäsitykseen, että vesi ei olisi tällä hetkellä turvallista, vaikka se on todettu hyväksi.

Valinta ei oikeuta harvaan asuttujen alueiden ja luontoon perustuvien elinkeinojen sekä paikallisten pyhiksi paikoiksi kokemien elämyslähteiden ja matkailukohteiden peruuttamattomaan heikentämiseen.

Kaarina Kailo (vas.), kaupunginvaltuutettu ja luontoaktivisti


| web - hakusana| e-mail jukka.karkkainen(ät) hakusana.net |